Een column schrijven over sporten, tja moet ik dan nu gaan schrijven over doorzetten, zweten, alles geven, grenzen verleggen en Just Do It zoals een groot sportmerk bepleit.

Waarom klinken dat soort uitspraken in het Engels zoveel beter? Ik denk dat we allemaal wel weten wat sporten inhoud dus laat ik het maar hebben over de realiteit van alle dag voor het overgrote deel van de inwoners van Leidsche Rijn. Er moet gewerkt worden, het gezin en de familie heeft aandacht nodig, sociale contacten moeten onderhouden worden en o ja als er dan nog tijd over is moet ik ook nog sporten.

Sporten komt vaak als laatste op het prioriteiten lijstje. Ik denk dat ik er bijna achter ben waarom. Als kind hoor je van je ouders en onderwijzers hoe belangrijk huiswerk en leren is voor later maar dat later is in je gedachten als kind ver weg. De voordelen van dat investeren in huiswerk maken en je best doen liggen te ver in de toekomst om ze te zien. Voor mij betekende dit nog 8 jaar lang avondstudies. Lekker ’s avonds naar zo’n schoolgebouw waar de geur van pubers nog in de lucht hangt en je op zo’n te klein en hard stoeltje aan een eveneens te klein tafeltje mag zitten.

Ik dwaal af… Ik denk dat wat je als kind met school hebt dat je dat als volwassene een beetje hebt aangaande sport en bewegen. De overheid en de gezondheidszorg hameren op sporten en bewegen. Maar ook bij sporten geldt vooral dat het een investering is voor later. Je hebt niet direct resultaat en het blijft dus moeilijk om te gaan sporten en daarmee te voorkomen dat je steeds meer lichamelijke ongemakken gaat krijgen, longproblemen, hartproblemen en/of andere ellende. Daarnaast hoorde ik onlangs dat er uit onderzoek naar voren is gekomen dat het beter is om fit te zijn met wat overgewicht dan niet fit met een goede BMI. Een goed gewicht is dus geen garantie voor een goede gezondheid.

Wat ik maar wil zeggen, het is en blijft moeilijk maar maak bewegen en sporten belangrijk voor jezelf en probeer lange termijn te denken. Dan kunnen de plannen voor verzorgingstehuizen en bejaardentehuizen in Leidsche Rijn in de koelkast !

FALEN MAG

MAAR GEEF NOOIT OP

F!T FAST

Krommewetering 61

3545 AM Utrecht

06 27 18 42 25

www.fit-fast.nl

info@fit-fast.nl